Hoe bouw je een succesvol affiliate-programma dat de omzet verdubbelt?  

Affiliate marketing is een krachtig instrument voor online commerce. Het biedt de mogelijkheid om op CPA-basis (Cost Per Acquisition) te werken. Je betaalt als adverteerder pas wanneer er een daadwerkelijke verkoop of conversie plaatsvindt. Dit geeft zekerheid op je ROAS-doelstelling (Return On Ad Spend). Daarnaast is het een veilige en effectieve manier om online commerce in te zetten.

Voor retailers met fysieke winkels heeft affiliate marketing nog een extra voordeel: er is een bewezen effect op toename van winkelbezoeken. Ook kan het bijdragen aan merkpromotie, zonder daar extra kosten voor te maken, wanneer je affiliate inzet voor je eigen merk. Dit maakt affiliate marketing een aantrekkelijke optie voor retailers. 

Om je beter inzicht te geven in hoe affiliate je kan helpen bij een omzet stijging, nemen we onze klant Blokker als voorbeeld.  

De uitdaging voor Blokker 
Blokker wilde hun bestaande programma optimaliseren om een omzetgroei binnen het affiliate kanaal van 20% te realiseren.  De uitdaging voor Blokker was tweeledig. Enerzijds moesten bestaande partners beter worden benut. Anderzijds wilde Blokker het affiliate programma uitbreiden en nieuwe partners aantrekken.  

Onze aanpak 
We startten met een analyse op de prestatie van de huidige partners. We gingen in gesprek met de 20 best presterende partners over de samenwerking. Hieruit kwamen een aantal concrete inzichten aan het licht, die we stuk voor stuk hebben verbeterd.  

Verbetering van de eCPC
Door de commissiestructuur onder de loep te nemen en deze per productgroep te optimaliseren, is de eCPC gestegen tot een marktconforme waarde. Daarnaast is ook de cookieduur en de attributieverdeling veranderd binnen het affiliate netwerk. Hierdoor profiteerden vooral content publishers van een betere eCPC.  

Gestructureerde communicatie met partners
Er was verbetering nodig in de communicatie richting affiliates. Het was nodig om de samenwerking tussen Blokker en de affiliates te optimaliseren, om zo traffic en omzet beter te sturen. De oplossing? Een wekelijkse nieuwsbrief, waarin de nieuwste prijspakkers van Blokker werden gedeeld. 

Custom feeds 
Blokker heeft ongeveer 350.000 producten in het assortiment, waardoor het filteren op woonartikelen op grootte van de productfeed ingewikkeld is. Dit maakt het heel belangrijk om ‘custom feeds’ te leveren aan affiliates, met focus op specifieke categorieën en optimalisatie voor minimale productorders. Dit zorgde ervoor dat partners meer relevante producten konden verwerken. Met als resultaat: een hogere gemiddelde orderwaarde en verbeterde de prestaties van de affiliates. De custom feeds zorgen ervoor dat affiliates de producten van Blokker makkelijker konden opnemen. 

Veiligheid en efficientie
Om fraude en inefficiënte partners te vermijden, werd een grondige analyse uitgevoerd om potentiële cookiedroppers en frauduleuze sites uit het programma te verwijderen. Dit leidde tot een verbetering van de kwaliteit van het programma en een besparing in de kosten. Het gevolg? Een positievere ROAS. 

Resultaten 
De strategieën hebben hun vruchten afgeworpen:  

  • Blokker realiseerde bijna een verdubbeling van de affiliate omzet in vergelijking met het voorgaande jaar.  
  • De groei bedroeg maar liefst 79,4%, wat resulteerde in het beste Q2 ooit.  
  • Het affiliate kanaal staat nu op de tweede plaats, direct na SEA, als het best presterende online verkoopkanaal voor Blokker. 

Belangrijk om hierbij te vermelden is dat de commissies zijn verhoogd zonder dat dit ten koste ging van de ROAS, doordat we in dezelfde periode een samenwerking zijn gestart met nieuwe partners. Deze zijn aanzienlijke volumes gaan sturen op producten met een lagere commissie. Door het sturen van relevant en goed converterend verkeer uit Google en de hogere ROAS op deze producten was er dus geen daling in de gemiddelde ROAS van het affiliate programma. 

De sleutelfactoren voor een succesvol affiliate programma 

Een affiliate programma vereist actief management om het volledige potentieel te benutten. Het optimaliseren van het affiliate programma van Blokker bewijst dat het succesvol beheren van het programma leidt tot aanzienlijke groei en omzetstijging. Blijf testen. Niet alle affiliates bij voorbaat uitsluiten en investeren in een goede relatie en communicatie met partners zijn sleutelfactoren voor een succesvol programma. 

Er liggen grote kansen voor retailers om meer uit hun affiliate programma te halen, of om deze van de grond af op te bouwen. 

Heb jij interesse in een affiliate scan of het optimaliseren van je affiliate programma? Stuur dan een email naar info@m2oc.com. We helpen je graag verder! 

Hoe bouw je een succesvol affiliate-programma dat de omzet verdubbelt?  

Affiliate marketing is een krachtig instrument voor online commerce. Het biedt de mogelijkheid om op CPA-basis (Cost Per Acquisition) te werken. Je betaalt als adverteerder pas wanneer er een daadwerkelijke verkoop of conversie plaatsvindt. Dit geeft zekerheid op je ROAS-doelstelling (Return On Ad Spend). Daarnaast is het een veilige en effectieve manier om online commerce in te zetten.
Sinds de lancering van de open versie van ChatGPT wordt er enorm gespeculeerd over de gevolgen die AI-toepassingen gaan hebben op het media- en marketing vak. In dit blog zoomt Kenan, teamlead SEA, in op de impact die chatbots zullen hebben op de, naar zijn mening, meest waardevolle manier van adverteren; search marketing.
Ervoor kiezen om twee stages te lopen bij dezelfde agency; dát is toewijding aan je doel om verder te groeien in de wondere wereld van Research & Insights. Daan Stuijvenberg deed het bij M2|OC.
To top