Kwartaalupdate Q3: Lichte groei in consumptie, het nieuwe kijkonderzoek en gebruik van Snapchat en TikTok stijgt, waar X (voorheen Twitter) daalt

Ieder kwartaal publiceert M2|OC de kwartaalupdate, waarin wordt teruggeblikt op relevante trends en ontwikkelingen in media en consumentengedrag.

Het derde kwartaal van 2023 laten we achter ons met een aantal interessante ontwikkelingen in het medialandschap. 

Het nieuwe mediaonderzoek NMO ontwikkelt zich snel en steeds meer mediumtypen worden op een betere en fijnmazigere manier gemeten, met als uiteindelijk doel het goed in kaart kunnen brengen van crossmediaal bereik.   

Daarnaast lijkt Addressable TV eindelijk beschikbaar te worden voor adverteerders in Nederland. De AI-hype van begin dit jaar is weer iets afgezwakt, maar ondertussen integreren grote digitale mediaplatformen de techniek in steeds meer producten en diensten.  

Economische ontwikkeling 
Qua economische ontwikkeling zien we de consumptie van huishoudens en het consumentenvertrouwen niet veel veranderen door de aanhoudende inflatie t.o.v. Q2. Dit blijkt ook uit de mediabestedingen van adverteerders, die 5% onder het niveau van 2022 liggen. Met name de categorie Retail blijft achter, waar de verkoopvolumes op meerdere vlakken onder druk staan.  

Blik op de feestdagen 
Met de feestdagen voor de deur breken spannende tijden aan voor retailers. Black Friday kan een goede graadmeter zijn voor de consumptie in Q4, alhoewel veel consumenten aankopen uitstellen specifiek voor deze kortingsdag. Het gevecht om aandacht van de consument in Q4 betekent zoals elk jaar drukte in media, waarbij we zien dat naast TV en Radio, mediumtypen als OOH ook steeds sneller uitverkocht raken.  

Vooruitkijkend naar 2024 zal de economie licht aantrekken, met een voorspelde groei van 1,4% (CPB). De koopkracht van huishoudens zal na twee jaar eindelijk weer toenemen, wat de consumptie zal stuwen.  

Dit en meer lees je in onze nieuwe Kwartaalupdate Q3 2023, waarbij tevens kort wordt vooruitgeblikt op 2024. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van nieuwe updates.

Bike Totaal kiest voor M2|OC

Fietsretailer Bike Totaal, onderdeel van Dynamo Retail Group, heeft na een pilot van drie maanden gekozen om ook voor de lange termijn samen te gaan werken met mediacommerce-bureau M2|OC. Het bureau wordt verantwoordelijk voor de off- en online mediastrategie, -planning en -inkoop.
Ieder kwartaal publiceert M2|OC de kwartaalupdate, waarin wordt teruggeblikt op relevante trends en ontwikkelingen in media en consumentengedrag.
Lars Vink start per oktober als Managing Director bij Media, Performance en e-Commerce bureau M2|OC. Hij zal zich vooral gaan richten op de tevredenheid en groei van alle klanten, het aansturen en ontwikkelen van de klantenteams en het uitbreiden van het klantenportfolio.
Dat waren alle berichten
To top